вторник, 17 марта 2015 г.




                          У формулах двовзорів
       Картини Олега Шупляка зачаровують своєю красою. Сам художник називає їх "двовзорами".
     Над серією двовзорів — картин із подвійним сюжетом — художник працює з перервами близько чверті віку. Вона налічує більше ста робіт, і саме завдяки їй митець із Бережан зажив світової популярності. Свою манеру в цьому напрямку пояснює так:
— Є майстри, мистецтво яких спирається на фізичні властивості зору. Я ж обманюю не зір, а розум. На двовзорах два сюжети існують самі по собі й пов’язані логічно. Це складніше, але й цікавіше.
     Робота над такою картиною може тривати місяці. В основі кожної — унікальна формула, змінити яку неможливо. Ці «формули» викликали свого часу в Інтернеті фурор. Двовзорами забажали милуватися не лише в Україні, а й у Великобританії, Данії, Індії, Японії, Литві тощо. Серію листівок із дивосвітом Олега Шупляка видали в Білорусі. У Сполучених Штатах уклали альбом робіт найвідоміших художників, котрі працюють у стилі оптичного мистецтва, і серед них — два двовзори Олега Шупляка національної тематики. Адже для художника принципово важливо популяризувати українську культуру в світі.
— Я не пришелець із космосу, — пояснює. — Я живу серед свого народу, почуваюся зобов’язаним йому і повинен віддати цій землі те, що взяв від неї. Національне мистецтво, яке має своє обличчя, цінне будь-де. Ми ж впізнаємо японську акварель. І Україна має бути впізнаваною за роботами своїх митців.З одного боку — це звичайні пейзажі, але, якщо придивитися, то з-за дерев, будинків, хмар неначе “виринають” портрети таких видатних особистостей, як Тарас Шевченко, Іван Франко, Микола Гоголь, Богдан Лепкий…


                      





Комментариев нет:

Отправить комментарий